Është një kalim delikat për t’u ndjekur, me një sjellje mbështetëse dhe besimdhënëse, duke e ndihmuar fëmijën që të marrë përgjegjësitë e veta lidhur me oraret dhe rregullat, të ketë kujdes për materialet mësimorë, të zhvillojë detyrat, etj.

“Nisja e shkollës fillore ose primare përputhet me plotësimin e një periudhe të rritjes tek fëmija, një proces që e çon atë në kalimin nga një botë subjektive në një botë bazuar në rregulla objektive, të qarta dhe të njëjta për të gjithë, mbi të cilat fëmija duhet të përpiqet që të ketë përshtatje e të ndihet mirë në realitetin e ri. Është pak a shumë si të dalësh jashtë kufirit të mbrojtur të shtëpisë, i vetëm, me bagazhin personal të ndërtuar në vetëm 5-5 vite, me sfidat dhe me rrezikun.”-shpjegon kështu Simonetta Gentile, psikologe dhe psikoterapeute për fëmijët në Siptalin “Bambino Gesu” në Romë.

Silluni me takt dhe humor, shkolla do t’i pëlqejë

Doni që fëmija juaj të ketë një jetë të qetë shkollore?  Silluni si Familja Robinson, në filmin e suksesshëm amerikan, një baba dhe nënë të bashkuar dhe të dashur, që veprojnë si një ekip në mbështetjen e anëtarëve të familjes që kanë nevojë për të.

Kjo teori mbështetet nga Melissa Sturge-Apple, një psikologe nga Universiteti i Rochester, e cila ka studiuar 250 familje për të kuptuar se sa marrëdhëniet familjare ndikojnë në performancën e shkollës.

Përfundimi ishte: po, familja ka shumë rëndësi në aftësinë e fëmijëve që të vendosen në klasë, të kapërcejnë pengesat e para, të integrohen me shokët.
Sipas psikologes, profilet problematike të familjes do të ishin dy. Ai përsërit për shembujt e televizionit dhe të filmit, dhe thotë se ka një familje të ftohtë dhe të munguar. Në shkollë, fëmijët shpesh janë agresivë, kanë vështirësi në bashkëpunimin me të tjerët dhe në respektimin e rregullave.
Prindët e këtij lloji familjar shpesh minimizojnë dhe propozojnë vizionin e tyre të rritur dhe të arsyeshëm të ditës së parë të shkollës (“çfarë pret të jetë, ne të gjithë kemi qenë aty!”)

Profili tjetër është një rast ku ngrohtësia njerëzore  janë atje, por raportet janë pak mbytëse me ndërhyrje në punët e të tjerëve në rendin e ditës. Fëmijët nuk tregojnë menjëherë probleme në klasë, por pastaj tentojnë të zhvillojnë ankth dhe të izolohen nga shokët e klasës dhe mësuesit.

Ky model i familjes duket më i zakonshëm sepse sot shumë prindër janë të shqetësuar, vazhdimisht u tregojnë fëmijëve të jenë të kujdesshëm dhe t’i binden mësuesit, të bombardojnë me pyetje kur arrijnë në shtëpi, nuk e lenë hapësirën ​​emocionale të tretet. Rezultati është që fëmija hyn në klasë i tensionuar, i konsideron shokët armiqësor dhe mendon se mësuesi është gjykatës.

Në të dy familjet e ftohta dhe hiper-mbrojtëse, gjykimi i të tjerëve (shkolla, prindërit) mbizotëron mbi ndjenjat e fëmijës.

Modeli “fitues”, siç u përmend më lart, është ai ku në vend të kësaj ndjenjat e fëmijës janë në vendin e parë. Prindërit sigurojnë dhe dëgjojnë fëmijët e tyre. Ata ndërhyjnë nëse fëmija kërkon ndihmë, por nuk ndërhyjnë dhe respektojnë intimitetin e tij emocional.

Një këshillë përfundimtare: në ditët e para të shkollës është mirë të tregosh qetësi. Shikimi i prindërve të relaksuar dhe të sigurt i ndihmon fëmijët të përballen me shkollën me më shumë besim.

Por a është fëmija gati të përballet me këtë realitet të ri?

“Në përgjithësi, po”, thotë Gentile “, për shkak se në rreth 5-6 vjet arrin një autonomi të mjaftueshme personale, e di se si të veprojë për të kontrolluar instinktet e tij, ka vetëdijen për veten dhe të tjerët, por mbi të gjitha fillon të përjetojnë kënaqësinë e të mësuarit dhe të takimit të ri në përmbajtje dhe realitete të reja.

Natyrisht, ky hap supozon se fëmija ka fituar tashmë gjatë viteve një grup të caktuar të aftësive në drejtim të aftësive motorike, koordinimin vizual-motorik, aftësitë vizuale dhe dëgjuese, zotërimin e gjuhës, aftësisë për të mbajtur fokusin, kapacitetin për të bashkuar në mënyrë simbolike.

Në këtë moshë, për më tepër, fëmija tashmë ka mësuar të hyjë në marrëdhënie me të tjerët, duke njohur dhe respektuar rregullat e kufijve të tij dhe të të tjerëve”.

Këshilla për ditët e para

Fëmijët zakonisht jetojnë natyrshëm dhe me krenari hyrjen në shkollën fillore, e cila për ta do të thotë kalimin në shkollë si ‘i madh’. Por kur ata janë në realitetin e ri, ata mund të ndihen pak të ‘zhvendosur’ nga rregullat dhe aktivitetet e ndryshme nga ato në të cilat ata ishin mësuar.

Në këtë fazë luajnë një rol jetik mësuesit, ata duhet të raportohen në mënyrë gjithëpërfshirëse me studentët rreth shkollës së re fillore, duhet të shprehen qartë në atë që pritet prej tyre, por edhe të kohës dhe hapësirës dedikuar për lojëra dhe rekreacion, të cilat përbëjnë për ta një vazhdimësi qetësuese me të kaluarën.

Dhe është e rëndësishme që prindërit të jenë të përfshirë në këtë fazë, duke vendosur një shembull dhe duke ndihmuar fëmijën të marrë përgjegjësi, për të respektuar oraret dhe rregullat, të kujdeset për mjetet shkollore. Edhe nëse janë kaq të vegjël, fëmijët e dinë se si të marrin përgjegjësi për rregullat dhe angazhimet, me kusht që ata të jenë të informuar qartë!

Nëse fëmija juaj ka filluar shkollën fillore në moshën pesë vjeçare, kjo do të thotë se ka pasur një vlerësim pozitiv nga mësuesit e kopshtit, të cilat kanë parë në vitin e kaluar, arritjen e aftësive të caktuara, kështu që fëmija duhet të jetë gati për t’u përballur me kalimin në shkollën e re pa pengesa të veçanta.
“Por nëse vëreni vështirësitë e fëmijës, të tilla si problemet e mësimit, vështirësi në mbajtjen e vëmendjes, çrregullime gjuhësore apo specifike psikologjike është e konsiderueshme, ndoshta ndiha e një psikologu apo një psikiatri fëmije, nëse fëmija është në fakt i gatshëm për të marrë pjesë në shkollën fillore, ose në qoftë se është më mirë të presë një vit për të lejuar pjekjen më të mirë, e cila lejon fëmijën të përballet me angazhime të reja me qetësi e duhur”, thekson eksperti.

Prindër, bëni kujdes!

Ndonjëherë, në ditët e fillimit, fëmijët mund të kenë vështirësi në përshtatjen me realitetin e ri. “Në shkollë, mund të ndodhë të paraqiten fenomene regresive dhe manifestimet e ankthit, të tilla si zgjimi natën, urinimi i pavullnetshëm etj. Kjo është zakonisht dukuri kalimtare dhe nuk duhet alarm sepse ka tendencën që të zgjidhet spontanisht kur fëmija të fitojë siguri në situatën e re.
Megjithatë, në qoftë se këto ngjarje bëhen të vazhdueshme, ato mund të sinjalizojë një siklet të thellë, shpesh të lidhur me vështirësitë në lidhje me ndjenjat kryesore: edhe në qoftë se në një nivel të nën-ndërgjegjshëm, prindërit, veçanërisht nënat, mund ta jetojnë hyrjen në klasën e parë si humbja e fëmijës që rritet, nuk ndajnë dhe gëzojnë në investimin e energjive të tij psikike jashtë marrëdhënies me ta. Nga ana tjetër, fëmija e percepton këtë ‘dhimbje’ të prindërve dhe mund të përjetojë hyrjen në këtë botë të re me ndjenjën e fajit.
Prandaj paraqitja e simptomave të caktuara, të tilla si dhimbje klasike që e bën të paaftë për të shkuar në shkollë apo, në rastet më të rënda, refuzimi i drejtpërdrejtë për të shkuar në shkollë kanë lidhje me këtë. Gjithashtu mos harroni se kërkesat ndonjëherë të tepërta nga mësuesit dhe prindërit mbi aftësitë aktuale të fëmijës mund të sjellin një gjendje reale të ankthit të performancës që dëmton aftësinë e fëmijës për të bërë përdorimin më të mirë të potencialit të tij, duke shkaktuar pothuajse gjithmonë një përkeqësim në performancën akademike “.

Si të kapërcejmë këto vështirësi?

“Duke folur për këtë, të dy prindërit dhe mësuesit, dhe duke bashkëpunuar së bashku për të kuptuar se si të kapërcejnë shqetësimin e fëmijës”, përgjigjet psikologu. “Kini parasysh se fëmija ndihet i fortë nëse prindërit kanë besim në burimet e tij, në qoftë se ata e konsiderojnë atë të aftë për të përballur ndonjë vështirësi, ashtu si në qoftë se ata besojnë në aftësinë e shkollave për të mbështetur atë, kështu që një qëndrim qetësuese dhe të sigurt e prindërve do të jetë kritike për të ndihmuar atë kapërcyer një moment fillestar kritik.
Së fundi, një aspekt tjetër: nganjëherë janë të gabuara ngatërrimet për çrregullime psikologjike, përtacia apo mosgatishmërinë e fëmijës janë vështirësitë që nuk kanë lidhje me vështirësi objektive të tilla si problemet me shikimin, dëgjimin apo dizslexia, të cilat pengojnë fëmijën të mësojë, duke shkaktuar ankth, sjellje “rebele” dhe nganjëherë edhe refuzimin i vetë shkollës.

Burimi: www.alboz.net

PËRGJIGJU

Ju lutemi shkruani komentin tuaj!
Ju lutem shkruani emrin tuaj këtu